Dragten

En klassisk undervandsjagt dragt består af en anorak overdel med fast hætte og en løs buks som enten går til lige under brystet (High waist) eller over skulderne (Long John). High Waist bukser giver mere frihed til at trække vejret, mens Long John bukser er varmere på overkroppen hvor man afgiver/taber mest varme.

Pasform

Da man ikke skal fryse under jagten, har tykkelsen af dragten og pasformen afgørende betydning for om man får en god oplevelse.

Dragten bør sidde så tæt til kroppen at vandudskiftningen er minimal og om muligt ikke eksisterende. Dragten skal dog ikke sidde så stramt at den hæmmer ens åndedræt.

Undervandsdragter kan enten fås i 6-7 "Standard" størrelser, som passer de fleste, da neoprenen som dragten er lavet af, kan strække sig en del og dermed slutte tæt til kroppen. Men såfremt man ikke kan passe en standarddragt, så kan man også få målsyede våddragter som passer perfekt.

Valg af dragttykkelse

- Hvis vandet er under 10 grader kan en 7 mm dragt anbefales

  (Normalt i perioden november til og med april)

- Hvis vandet er varmere end 10-12 grader så kan en 5 mm dragt benyttes.

   Hvilket oftest er i perioden maj til og med oktober)

- Hvis vandet er koldere end 5-6 grader kan en 9-10 mm dragt være nødvendigt, eller en kombination af 7 og 9 mm dragtdel.

- Tyndere dragter som f.eks 3 mm er til korttidsbrug i danske farvande på højsommeren, men primært egnet til brug i vand varmere end 20-22 grader.

 

Påtagning af dragt

 

Når du påtager en dragt med open cell inderside, skal du huske at bruge godt med glidemiddel i dragten. Glidemidlet kan være en let opløsning af PH neutral hudvenlig sæbe eller vandopløselig hudcreme. Undgå olier da det samler snavs og gør indersiden slimet.

Aftagning af dragt

 

 

Brug aldrig vold ved aftagning af dragt. Lad dragten arbejde for dig. Hold i neoprenen med fladt greb og helst i nylondelen, eller kan du lave huller i neoprenen. Skulle du komme til at lave huller i dragten, så frygt ikke, den kan relativt let repareres med neoprenlim og evt. lidt sytråd

 

 

Reparation af dragt

 

 

Følgende Video viser hvordan man limer en itureven dragt sammen. Man behøver ikke at forstærke indersiden med det viste neotape, men det er en mulighed. Brug kun rigtig neoprenlim. Brug ikke AquaSure eller lignende "hultættere"

 

Neopren

Open cell betyder celler som er i åben forbindelse med hinanden.

Closed cell betyder celler som er lukket og ikke står i forbindelse med andre (i princippet indesluttede celler, som opnås ved at blæse gas (i sin tekniske betegnelse) ind i gummiet).

Så i princippet er alt det neopren som benyttes i forbindelse med dykning, undervandsjagt, triatlon og anden vandsport hvor man ønsker en isolerende dragt closed cell neopren. Open cell neopren er ikke egnet til vandsport, da vand kan passerer igennem materialet.

Disse tekniske begreber benyttes så ikke altid korrekt af branchen. Eller med andre ord så møder man oftest ru neopren beskrevet som open cell neopren.

Så hvis man ønsker at benytte simple ord for at beskrive hvad der benyttes i praksis så kan følgende benyttes.

Blottet neopren = neopren uden belægning af nogen art. Blottet neopren kan enden have en ru eller glat overflade (oftest kaldt sharkskin) og vil oftest i den ru udgave være den man bruger i forbindelse med undervandsjagt i indersiden af dragten.
Beklædt neopren (linning på engelsk) = Neopren som har fået tilført en belægning. F.eks. Nylon (for slidstyrke, beskyttelse så neoprenen ikke kan trækkes ud over sin brudstyrke,) eller en gnidningsnedsættende belægning, som f.eks. metalite belægning.

 

Morten Villadsen anbefaler pakkesæt fra Sportsbutikken.dk
Følgende er med i pakken, som du får ca. 10% rabat på.

- Apnea sort - 7 mm (Cressisub)
- Handsker - Elaskin - 5 mm (IMERSION)
- Glatskin 5 mm - str. 6 - XLarge (OMER)
- Sparid model 90 (Rob Allen)
- Micromask - Sort (Aqualung)
- Zoom sort (OMER)
- Bøje - Master torpedo (OMER)
- Bongie line m. kerneline - 10 meter ( Rob Allen)
- Kniv - Laser (OMER)
- Marseillese - Stålspænde - Gummiebælte XL (IMERSION)
- Captain Nemo/Powerblades med OMER stingray fodlommer - Hårdhed 1 (Waterway)
- Fish stringer - M. Bardi (OMER)
- Der følger 10 kg. bly med i pakken, men du skal evt. bruge mere
Ring eller mail, hvis du har spørgsmål til Sportsbutikken.dk på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. & 25783697.

Eller bestil pakkesættet, her!

"Udstyret jeg her har valgt er tænkt til brug i Danmark og norden. Alle produkter har jeg førstehåndskendskab til og bruger ofte selv når jeg undervandsjager. Det er ikke de billigste produkter, men de er valgt udfra en value for money betragtning, hvor jeg synes man får mest for pengene. Udstyret er fint egnet til begyndere og er ikke avanceret eller kompliceret at benytte, for mig er det vigtigt at udstyret er simpelt, holdbart og funktionelt. Med denne pakke er man virkelig godt klædt på til en hvilken som helst form for uvjagt i norden.

Hvis jeg skulle udvide ville jeg selv købe en 75cm harpun (samme mærke og model) til Vesterhavet og til molejagt med fokus på huler. Man kan også se på en lygte, hvis man jager dybt inde i huler om dagen eller langs kysten om natten".

 

 

Toolmaster.dk - Hjemmesider, webshops, søgemaskineoptimering, referencer & CMS hosting