Valg af vægtbælte

 

I forbindelse med undervandsjagt kan det anbefales at bruge et gummibælte isteden for det traditionelle nylonbælte som er kendt fra flaskedykning. Dette da gummibæltet tilpasser sig kroppens omkreds under dykket og derved bliver siddende som tiltænkt.

Der findes grundlæggende to typer bæltespænder til gummibæltet. Det klassiske hulspænde bælte også kaldet et marseille bælte, og så klapspændet. Man kan ikke sige at det ene bælte er bedre end det andet. Det er meget individuelt hvilket type bælte man synes bedst om, og de gør begge jobbet godt.

Afbalancering

Mængden af bly som man skal bruge for at afbalancerer sig, afhænger af tykkelsen på dragten og volumen af neoprenen. En  retningslinje for hvor meget bly der skal bruges for at være vægtneutral på 2-3 meters dybde, er at man skal bruge 1 kg bly pr. 10 kg. Kropsvægt, ved brug af en 5 mm jagtdragt. Ved en 7 mm dragt skal man bruge ca. 2-3 kg ekstra. Men uanset hvad så må man ikke synke når man ligger i overfladen, da man derved ikke kan slappe af og få pulsen ned imellem dykkene. Derudover vil opstigningen fra dykket også være mere krævende. Selvfølgelig skal man justerer mængden af bly ud fra hvor dybt man planlægger at jage på. Jo dybere jo mindre bly.

 

Ud over det klassiske blybælte kan man fordele den nødvendige  bly på kroppen ved at flytte noget op på ryggen, kendt som en vægtvest og flytte noget ned på anklerne, kendt som ankelbly.

 

Vægtvesten

Vægtvesten er en god måde til at flytte noget at vægten væk fra lænden. Det giver også en bedre balance og vægtfordeling under dykket. Af vægtveste findes der grundlæggende to typer. Helvesten og halvvesten, hvor halvvesten er klart den mest benyttede. Halvvesten kan derudover fås med fast strop eller som dropvest, hvor forskellen er som navnet indikerer, en vest om hurtigt kan droppes og en som skal krænges af.  Det er af sikkerhedsmæssige hensyn at man altid kan droppe en væsentlig andel af det bly man bærer. Enten via dropning af blybæltet eller vesten eller begge.

 

 

 

 

Ankelbly

Da dragten også for benene til at flyde, kan ankelbly være en måde til at opnå bedre balance under dykket og ved overfladesvømning. Der er sjældent behov for mere end  0.5 kg pr. ben.