Længden af harpunen

Når du vælger harpun skal man primært overveje længden på harpunen. Længden beskrives normalt som længden fra elastikkernes montering i fronten til spydets indgreb i låsen. Hvilket på aluminium og carbon harpuner oftes svarer til rørlængden.

Dette betyder dog at harpunen er væsentlig længere end modelbetegnelsen angiver. F.eks er en model 75 ofte ca. 130 cm lang med spydet monteret. Selve spydet på en model 75 er oftes 115 cm langt.

Til fiskeri i dansk farvand vil en model 75 eller model 90 være det bedste valg, da sigten i vandet og manøvre egenskaberne ofte gør det svært med længere harpuner. Kortere harpuner end model 75 vil være for svage til fangst at f.eks. multer, ørreder og torsk og primært kun egne sig til fangst af fladfisk og evt. Molefiskeri. 

Skudafstand

Angående skudafstanden, så bør man så vidt muligt skyde fisken på en afstand af 1 meter til 1.5 meter  fra spidsen af harpunen, da spydet har opnået sin maksimale kraft ved denne afstand, samt sandsynligheden for at spydet derfor kan gå hele vejen igennem fisken er størst.

Man bør skyde fisken i kranie eller rygrad da dette paralyserer fisken, eller evt. hvor fisken er mest muskuløs, Da det sikre fangsten bedst. Man skal derimod undgå at ramme fisken i bugen, da den Ingen muskler har her, og derfor kan rive sig løs. 

Linehjul

Dykker man dybt og skyder fisken på større dybde kan et linehjul give god mening, men som oftes vil et linehjul ikke være nødvendigt i kystnær undervandsjagt i de danske farvande. Men det er en smagssag.

Valg af materiale

Harpunen kan være lavet i mange forskellige materialer, hvor aluminium er det mest udbredte og billigste materiale, mens harpuner i carbon og træ oftest er noget dyrere men også stivere og derfor mere præcise end klassisk runde aluminiumsrør. Der er dog kommet aluminiums harpuner på marked, som er lavet ved hjælp af olietryk, og som er lige så stive og præcise som carbon og træharpuner. 

 

Hvordan man lader en harpun

 

Skyd brystet frem og træk skulderne tilbage, samtidig med at du trækker elastikken i et sammenhængende og overbevisende træk.

Toolmaster.dk - Hjemmesider, webshops, søgemaskineoptimering, referencer & CMS hosting